Gymnázium Grösslingová dnes chystá protest pred ministerstvom školstva

20.12.2012 Bratislava

Bratislava 20. decembra (TASR) - V štafetovom štrajku dnes pokračuje bratislavské Gymnázium na Grösslingovej ulici (Gamča). Neučí sa tretí stupeň. "Triedy príma, sekunda a tercia sa učia od 8.00 h do 11.40 h," informuje riaditeľka na webe gymnázia. Žiaci a učitelia z tejto školy chystajú dopoludnia pred budovou ministerstva školstva protest.

Podľa študenta Gamče Filipa Kleina ním chcú poukázať na to, že v štrajku nejde učiteľom a žiakom len o peniaze, ale o celkovú situáciu v školstve. "Témou tohto protestu budú učebnice. Na školách, aj po viac ako štyroch rokoch po školskej reforme, stále učebnice nie sú. Žiaci sa preto musia učiť už z viac ako pätnásťročných učebníc, ktoré sú neaktuálne," povedal Klein. Študenti a učitelia tak ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD) odovzdajú vianočný darček - učebnice, z ktorých sa musia učiť.

Štrajkový kolík dnes škola oficiálne preberie od Gymnázia Ivana Horvátha (GIH) v Bratislave o 10.00 h v Dome kultúry Ružinov. GIH štrajkovalo v stredu (19.12.).

V piatok (21.12.) zas učitelia plánujú vláde odovzdať vysvedčenie so známkami z viacerých predmetov aj so slovným hodnotením jej doterajšieho výkonu od začiatku školského roka.

Štafetový štrajk a rôzne aktivity učitelia rozbehli po tom, ako školskí odborári po troch dňoch, 28. novembra, prerušili ostrý štrajk. Na minulotýždňových protestoch v krajských mestách líder školských odborárov Pavel Ondek vyhlásil, že o ďalšom postupe v štrajku rozhodne štrajkový výbor po 8. januári. Dovtedy od vlády žiadajú víziu krokov na zlepšenie školstva. Niektoré školy si odsúhlasili takú formu protestu, v rámci ktorého by na polroka neuzavreli známky.
 

Vyberte región